Heb ik mooie vogels gekweekt?

De eerste verenigingsavond na de zomervakantie. Het is maandagavond 9 september 2024 als we weer met elkaar zijn om op deze avond jongdierenavond te houden. De bedoeling van deze avond is dat kwekers een aantal van hun pas gekweekte vogels kunnen laten beoordelen door keurmeesters en met hun in gesprek kunnen gaan.

 

Door: Leo Rütgers

 

Er zijn heel wat vogels meegebracht. Tropische vogels, kanaries en zelfs een kromsnavel. Keurmeester Louis Polanen trapt af. Hij zet alle tropische vogels op tafel. Hij bespreekt ze stuk voor stuk. Ik vind met name de meegebrachte Gould Amadines hele mooie vogels. Toch kan het hier en daar wat beter zo zegt Louis. Met name kleur en grootte van een aantal vogels. Hij geeft nuttige informatie voor de kwekers vind ik. Misschien voor deze gekweekte vogels wat laat, maar voor de kweek van komend jaar toch wel goed om op te letten. Natuurlijk wordt er met name ingezoomd op de verbeterpunten; immers dat wat goed is, is goed.

 

 

Na een uur en een kleine pauze komen de kanaries aan de beurt. Keurmeester Aad van Niel bekijkt ze nauwkeurig en begint dan met zijn beoordeling. Ik heb een aantal kanaries meegebracht. Verbeterpunten voor deze vogels zijn dat ik moet opletten dat de vogels rustiger worden en ik moet de staarten controleren op gebroken pennen. Een andere kanariekweker krijgt te horen dat de vogels wat langer en roder moeten. Er wordt in detail ingegaan op het voeren van roodversterkende middelen. Daar blijkt meer aan vast te zitten dan je in eerste instantie zou denken. Een andere kweker blijkt echter helemaal op de verkeerde weg te zijn met zijn postuurkanaries die hij pas heeft aangeschaft. Hard maar duidelijk.

 

 

Het blijft toch moeilijk denk ik om de ideale kweekkoppels samen te stellen om kampioenen te kweken. Aan de andere kant is dat toch juist de uitdaging en alle advies is welkom en deze avonden dragen daar aan bij. Om half elf worden beide keurmeesters bedankt en komt aan een leerzame avond een einde.

.