Een mooie fotopresentatie

Het is maandagavond 14 oktober 2024. Vanavond staat er een fotopresentatie op het programma. Anita Hogeveen en Marja van de Berg, beide wonend in Stompwijk, hebben als hobby het fotograferen van vogels in de vrije natuur. Zij hebben een computer meegenomen waarop hun foto’s staan. Chris van Dam heeft voor een beamer en doek gezorgd. Zij zullen ons mooie foto’s laten zien zo zeggen zij.

 

Door: Leo Rütgers

 

Na een welkomstwoordje van onze voorzitter Tinus, begint de voorstelling. Aan bod komen vele soorten vogels. De voorstelling is ingedeeld per groep vogels zoals tuinvogels, uilen, roofvogels, zangvogels, spechten, ijsvogels, reigers en watervogels. De meeste vogels zijn in natuurgebieden gefotografeerd, maar ook in hun eigen achtertuin hebben ze mooie plaatjes kunnen schieten. Vol enthousiasme vertellen ze om beurten wetenswaardigheden over vogels. Een voorbeeldje: rode ogen betekent dat de vogel in het schemer goed ziet, gele ogen goed bij daglicht ziet en zwart ogen in het donker goed ziet. Bijzonder is dat ze ook een groot aantal zeldzame vogels hebben ‘geschoten’, zoals onder andere de zwartbuikwaterspreeuw, de pestvogel, de hop, de sneeuwgors, de roodkopklauwier en de beflijster.

 

Na de pauze van een half uur gaan zij weer verder. Zij vertellen over de verschillende natuurgebieden waar zij naar toegaan om vogels te spotten en te fotograferen. Deze gebieden liggen voornamelijk in de omgeving, maar ook de Oostvaardersplassen worden bezocht. Sommige vogels zijn makkelijk te fotograferen, bij anderen moeten ze soms kruipend over de grond dichterbij zien te komen. Onder de aanwezige leden wordt druk geroepen welke vogel het is als er een nieuwe foto op het doek verschijnt. Meestal is het goed, soms ook niet. De dames weten natuurlijk precies welke vogels het zijn.

 

Om tien uur is de presentatie afgelopen. Als dank voor hun presentatie krijgen de dames onder luid applaus ieder een pakket met allemaal lekkers erin. En ja, ze hebben de verwachting om mooie foto’s te laten zien zeker waargemaakt! Het was alweer een leuke verenigingsavond.

 

.