Clublid Leo Rütgers; zijn leven als vogelhouder

Het is donderdagavond 14 maart 2024 als ik mij al vroeg naar de clubavond spoed. Ik heb beloofd dat ik vanavond een presentatie zal geven over mijn leven als vogelhouder en over (het houden van) kleurkanaries in het algemeen. Ik zal vertellen hoe ik destijds ben begonnen met het houden van vogels en welke vogels ik in de loop van de tijd heb gehouden en hoe ik terecht ben gekomen bij het houden van kanaries. Ook zal ik een kijkje geven in mijn kweekruimte en vertellen over de verzorging van de vogels en het kweken en showen van de vogels en de uitdagingen hierbij. De presentatie wordt begeleid door lichtbeelden van foto’s en door een filmpje. Bij voldoende tijd zal ik laten zien hoeveel verschillende kleuren kanaries er eigenlijk zijn en zal ik op zeer eenvoudige wijze inzicht geven in een stukje vererving.

 

Door: Leo Rütgers

 

Maar de voorbereiding heeft wel wat voeten in de aarde gehad. Om mijn presentatie (foto’s en teksten in PowerPoint) te kunnen realiseren, heb ik een beamer en een doek nodig. Maar die heeft de vereniging niet en die heb ik ook niet! Ik wist echter wel iemand die een beamer en een doek heeft: Theo. Het is een goede vriend van mij en ook vogelhouder. Toen ik hem vroeg of ik een en ander van hem mocht lenen zei hij “Natuurlijk mag dat, maar dan wil ik wel met je mee naar je presentatie”. Dat is toch fijn zo’n vriend. “Maar voordat we gaan wil ik mijn presentatie die op mijn lap-top staat wel even uitproberen op je beamer” zei ik. Oeps, dat bleek dus een probleem, want mijn nieuwe lap-top kon niet verbonden worden met zijn oudere beamer. Goed dat we het vooraf testen! “Geen probleem want ik heb ook nog een oudere lap-top die wel praat met de beamer. Dan zetten we je presentatie gewoon op mijn oudere lap-top.” Zo gezegd, zo gedaan, en ja hoor, dat werkte. De les die we hieruit kunnen trekken is dat je niet iedere lap-top op een willekeurige beamer aan kunt sluiten! Maar goed, het is opgelost en ik haal vanavond Theo met zijn beamer, lap-top en doek op onderweg naar de clubavond.

 

Aangekomen in het clubgebouw de spullen installeren en nog even testen. Ja hoor het werkt!

 

Nadat onze voorzitter Martien de leden op één van de vorige clubavonden vroeg op welke wijze er invulling gegeven kon worden aan de clubavonden, heb ik aangegeven dat ik het wel leuk zou vinden om een clubavond te verzorgen en mijn mede-clubleden wat te vertellen over het houden van mijn vogels. Dat scheelt immers ook in de kosten. En daarom sta ik vanavond hier.

 

Het wordt uiteindelijk een gezellige avond waarin we met alle aanwezige clubleden praten over onze hobby, het houden van vogels! Om half elf gaat iedereen weer huiswaarts. Bij deze wil ik de aanwezige clubleden nogmaals bedanken voor hun inbreng op deze avond.

 

Er was natuurlijk niet voldoende tijd om te laten zien hoeveel verschillende kleuren kanaries er eigenlijk zijn en om op zeer eenvoudige wijze inzicht geven in een stukje vererving bij vogels in z’n algemeenheid. Maar wie weet, dat komt misschien op een van de toekomstige clubavonden aan de orde.