‘De Vogelvriend Zoetermeer’ behaald vijfde plaats op kampioenschappen Zuid-Holland 2023!

De kampioenschappen van Zuid-Holland worden dit jaar gehouden bij vereniging ‘De Vogelvriend’ in Hellevoetsluis van 13 tot en met 16 december. De organisatie is in handen van Stichting Districtstentoonstelling Zuid-Holland. Dit jaar doen drie leden van onze Zoetermeerse vereniging mee.

 

Door: Leo Rütgers

 

Martien van Veen en ik, Leo Rütgers, hebben afgesproken om samen onze vogels naar Hellevoetsluis te brengen en ze ook weer gezamenlijk op te halen. Martien stuurt zes tropische vogels in en ik stuur vier kanarie vogels in. Als Martien woensdagmiddag op de inbrengdag om twee uur bij mij arriveert, zet ik mijn vogels achter in zijn auto en stap ik bij hem in. De kooien passen mooi naast de kooien van zijn vogels en we gaan op weg naar de show locatie. We zijn op tijd en denken dat we een uur nodig hebben om er te komen. We zijn vroeg omdat we dan ook weer vroeg terug kunnen om zo de spits te vermijden. Het is redelijk druk op de weg maar de reis verloopt voorspoedig zonder oponthoud. Na drie kwartier rijden zijn we er al. Dat valt mee. Het leek zelfs korter want we hebben gezellig met elkaar gekletst onderweg.

 

We zijn er als een van de eersten en kunnen onze vogels gelijk ‘afleveren’. Na een bakkie koffie te hebben genuttigd gaan we terug naar huis. Op de terugreis moeten we wel een paar keer langzaam rijden maar het valt reuze mee. We blijven het spitsverkeer net voor.

 

Zaterdag gaan we de vogels weer ophalen en dit keer rijd Martien met mij mee. We gaan om kwart over één want dan hebben we nog ruim de tijd om de vogels te bekijken en mede-kwekers te spreken voordat de show om vier uur gesloten wordt.

 

De show wordt gehouden in het eigen clubgebouw van ‘De Kanarievogel Hellevoetsluis’. Een mooi gebouw met een ruime zaal waarin de stellingen met de vogels een vorstelijk onderkomen hebben. De verlichting is uitmuntend. Alle vogels zijn goed te zien! In een aparte ruimte bevind zich de bar en zijn er zitjes. Er is ruimte voor iedereen. Als wij arriveren is het gezellig druk.

 

We halen onze catalogus op en de enveloppen met daarin onze keurbriefjes en de eventueel gewonnen medailles. Uit mijn enveloppe komen twee medailles tevoorschijn. Ik heb met twee van mijn vier kanaries één gouden en één zilveren medaille gewonnen met zwart met witte kanaries. Ik ben niet ontevreden. Niet slecht toch?

 

De enveloppe van Martien is wel heel erg zwaar en er komen dan ook maar liefst zes medailles uit! Wat krijgen we nou? Elk van zijn ingezonden vogels heeft prijs! Onvoorstelbaar, prachtig. Daar kan hij trots op zijn. Bescheiden zoals hij is wuift hij alle lof weg. Drie gouden, twee zilveren en één bronzen medaille. Gewonnen door verschillende soorten tropische vogels.

 

Tijd om even wat fotootjes van Martien bij zijn prijswinnaars te nemen. Martien neemt daarna een paar fotootjes van mij. Achteraf blijkt het dat Martien nog zo van slag af was van al zijn gewonnen prijzen, dat de foto’s die hij van mij heeft genomen flink bewogen waren. Geeft niet Martien. Ik heb wel vaker op foto’s gestaan.

 

 

Als Chris met zijn vrouw ook arriveert, moet ook hij op de foto. Hij heeft namelijk ook met al zijn ingezonden Elegant parkieten prijs gewonnen! Met zijn stam en stel wint hij goud bij de enkelingen goud en zilver! Weer goed bezig hoor.

 

 

Al met al resulteren deze hoge punten van onze ingezonden vogels in een vijfde plaats in het verenigingsklassement (van de drieëntwintig deelnemende verenigingen). En dat is een plaatsje hoger dan verleden jaar. Toen eindigde we immers als zesde.

 

We bekijken elkaars ingezonden vogels en vinden dat ze terecht prijzen hebben gewonnen. De keurmeesters hebben het goed gedaan, ha, ha! We kletsen met collega kwekers, drinken wat en doen mee aan de loterijtjes. Martien wint uiteindelijk toch een zak met parkietenvoer. Eigenlijk jammer, want hij heeft geen parkieten. Maar hij is de beroerdste niet en nog steeds een beetje van slag door al die gewonnen medailles geeft hij de zak parkietenvoer aan Chris.

 

Martien en ik hebben onze vogels al snel terug bij het uitkooien en zijn daarom al vroeg op weg naar huis. Weer een leuke ervaring rijker. Het is fijn als je met elkaar kunt meerijden. Misschien een idee voor andere leden van onze vereniging om volgend jaar ook eens mee te doen aan de kampioenschappen van Zuid-Holland?