Gezamenlijke vogelshow blijkt succes!

Vanavond, vrijdag 23 november, is de opening van de vogelshow 2023. Dit jaar wordt de vogelshow gevormd door de verenigingen van Zoetermeer en van Berkel en Rodenrijs. Eigenlijk zijn het twee aparte competities; Zoetermeer met haar eigen wedstrijd en Berkel en Rodenrijs met haar eigen wedstrijd. de vogels van beide verenigingen staan keurig netjes samen bij elkaar gerangschikt op volgorde van groepen en klassen. De keuring van de vogels heeft donderdag plaatsgevonden. Om 20.00 uur opent Martien van Veen, de voorzitter van Zoetermeer, de vogelshow.

 

Door: Leo Rütgers

 

Het is druk, heel erg druk. Veel mensen zijn op de openingsavond afgekomen. Eigenlijk wel logisch want deelnemers en belangstellenden van twee verenigingen zijn aanwezig. Het is dus een drukte van belang en even lijkt het er op dat de tentoonstellingsruimte vol is en de bezoekers niet meer naar binnen kunnen. Gelukkig valt het mee want buiten stormt en regent het als nooit tevoren. Binnen is het behaaglijk en de vogels zingen hun hoogste lied.

 

 

Rondom een aantal sta-tafels en een mooie grote tafel hebben veel mensen een plekje gevonden. Anderen hebben een plekje nabij de bar gevonden. Klokslag 20.00 uur wordt de show geopend. Martien vraagt om stilte in de zaal en geeft het woord aan Rein Kerkhof, bestuurslid van postduivenvereniging ‘De Witpen’ waar we dit jaar te gast zijn met de show.

 

 

Rein spreekt ons toe en maakt dan een aantal prijswinnaars bekend.

 

 

Jos van der Linden is clubkampioen van Zoetermeer geworden. Glunderend en onder luid applaus neemt hij de grote wisselbeker, een bord en het bondskruis in ontvangst.

 

 

De prijzen voor het clubkampioenschap van Berkel en Rodenrijs zullen op hun prijsuitreikingsavond overhandigd worden, maar toch wordt de clubkampioen even naar voren geroepen en in het zonnetje gezet.

 

 

Martien van Veen is de winnaar van de prijs voor de mooiste vogel van alle inzendingen van beide verenigingen.

 

In het openingswoord wordt iedereen die aan de show heeft meegewerkt bedankt. Zoals gebruikelijk worden de dames feestelijk bedankt met een mooi boeket.

 

 

 

 

Dan is het officiële deel achter de rug. Tijd om de catalogus te gaan halen en de vogels te gaan bekijken. De catalogus ziet er keurig uit. Alle vogels zijn er in te vinden met hun punten en gewonnen prijzen. Er zijn ook veel advertenties.

 

 

Natuurlijk wordt Jos als kersverse clubkampioen van Zoetermeer door velen gefeliciteerd! Hij glundert noch steeds van oor tot oor. Een harlekijn kanarie van 94 punten! En dan te bedenken dat Jos pas sinds kort met harlekijnkanaries aan het kweken is. Het zij hem gegund! Als ik hem spreek blijkt dat hij dag en nacht met de vogels bezig is, de vogels vertroetelt, dagelijks schoonmaakt en de hokken en het vogelverblijf steeds maar weer verbetert. Een echte liefhebber dus. In het verleden heeft hij duiven gehouden, maar hij is overgestapt naar kanaries en dat is geen slechte stap gebleken.

 

 

 

Dan merk ik dat de aanwezige bezoekers met elkaar zo veel geluid produceren dat het gezang van de vogels wordt overstemd. Nou dat zegt wat hoor! Men heeft het naar de zin. Schalen met hapjes komen langs en de barmensen hebben het reuze druk. Het is reuze gezellig.

 

Om 22.00 is het sluitingstijd.

 

 

Zaterdag 24 november is de tweede dag van de show. Om 10.00 gaat de show weer open. Het is opnieuw lekker druk. Bezoekers stellen vragen over het houden en kweken van de vogels. Ze hebben het gelezen in de krant en zijn benieuwd. Ze staan versteld van alle kleurenpracht. Ook kwekers van andere verenigingen komen een kijkje nemen. Helaas kunnen we op deze show geen nieuwe leden inschrijven.

 

De volière staat er zoals gewoonlijk weer mooi bij en trekt ook veel aandacht. Mooi aangekleed met takken en bladeren en een flink aantal vogels er in.

 

De barmensen van PV De Witpen maken het ons deze show naar de zin. Bij hun kunnen we zijn voor allerlei soorten drank en heerlijke broodjes bal!

 

 

De trekking van de grote loterij vindt plaats. Velen staan ongeduldig met hun loten in de hand te wachten of zij een van de mooie prijzen gewonnen hebben. En ja hoor, sommigen van de aanwezigen hebben geluk. De barvrouw heeft zelfs de hoofdprijs gewonnen!

 

Als ik zo eens een rondje langs de vogels loop, vind ik eigenlijk dat alle vogels mooi zijn. Zij zijn toch eigenlijk de hoofdrolspelers van de show. Veel vogels zijn in de prijzen gevallen. Alle vogels verdienen het met een foto in dit artikel te staan, maar ja, dat kan natuurlijk niet. Wat foto’s van willekeurige vogels dus. De prijzen zullen uitgereikt worden op de feestelijke prijsuitreikingsavond in januari.

 

 

 

 

 

 

Om 16.00 is het mooi geweest. De show is afgelopen. De vogels worden netjes en rustig uitgekooid. Daarna wordt de zaal opgeruimd en gaat het tentoonstellingsmateriaal weer naar de opslagruimte. Al met al toch heel wat werk zo’n show opbouwen maar ook weer afbreken!

 

Als ik weer thuis ben met de vogels bedenk ik mij dat de organisatie van de show trots kan zijn en dat deze gezamenlijke show een succes is geworden.