Vogelshow 2023, de keurdag

Het is een en al bedrijvigheid als ik op donderdag 23 november om half elf ’s ochtends de nieuwe tentoonstellingslocatie binnenstap. Het is namelijk de dag waarop de vogels door keurmeesters van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers gekeurd worden. Het zijn 170 vogels die allemaal, stuk voor stuk, kritisch worden bekeken door de keurmeesters. Zij zullen over iedere vogel een oordeel vellen. Dit wordt gedaan door de vogels punten toe te kennen en uitleg te geven waarom de vogel dat aantal punten heeft gekregen. Mij is gevraagd om wat foto’s te maken van de sfeer van deze dag.

 

Door: Leo Rütgers

 

Nou ja, niet alleen foto’s maken denk ik bij mezelf; er komt ook een artikeltje op de website. Bij binnenkomst komt de geur van koffie mij tegemoet en zingen de vogels luidkeels. We zitten dit jaar voor het eerst in deze locatie. We zijn te gast bij de postduivenvereniging ‘de Witpen’.

 

Ik ben aangenaam verrast als ik zie hoe het bestuur en de t.t. commissie het voor elkaar hebben gekregen om alle vogels in deze toch wat beperkte ruimte onder te brengen. De stellingen staan rondom in het gebouwtje en ook de volière heeft een plek. Ook is er al gezorgd voor een sfeervolle aankleding in de vorm van kersttakken, planten en pompoenen. Het geheel straalt een knusse sfeer uit, vind ik.

 

Het keuren

Na alles in mij opgenomen te hebben en te zijn getrakteerd op een bakkie koffie en een oliebol, maak ik een paar foto’s van de keuring. Het gaat er serieus aan toe. De keurmeesters schrijven druk en de voordragers (degenen die moeten zorgen dat de kooien uit de rekken bij de keurmeesters op tafel worden gezet en na de keuring weer terug op de rekken) lopen af en aan. Heel voorzichtig lopen zij in uiterste concentratie heen en weer met de kooien. De vogels laten het allemaal gebeuren en zitten onverschrokken op hun stokjes.

 

 

Men is al vanaf vroeg in de morgen bezig. Er zijn vier keurmeesters nodig om de kleur- en postuurkanaries, tropen, kromsnavels, Europese cultuurvogels en bastaarden te keuren.

 

 

Zij zitten aan grote tafels met voldoende ruimte voor de kooien.

 

 

Alleen de keurmeester kromsnavels zit gescheiden; hij is in de hoek gezet. Niet voor straf, maar zijn tafel paste niet meer in de rij van de andere keurmeesters. Hij vermaakt zich prima met de keuring van de kromsnavels.

 

 

Administratie

In een aparte kamer, achter gesloten deur, bevind zich het wedstrijdsecretariaat. Hier wordt de administratie van de keurresultaten gedaan. Immers, de resultaten moeten gecontroleerd worden, er moet een catalogus worden gemaakt en er moeten diverse prijzen worden toegekend. Een uiterst precies werk. Maar ook dat is in goede handen, zo zie ik als ik het waag om even bij hun binnen te wippen om een foto te maken. Met een stalen gezicht zitten zij aan de computer en laten niets los over resultaten. Dit jaar is het extra ingewikkeld voor hun omdat er eigenlijk twee wedstrijden plaatsvinden; die van ons ‘de Vogelvriend’ uit Zoetermeer maar ook die van ‘de Vogelvriend’ uit Berkel en Rodenrijs, want we houden onze beide shows op deze locatie. Maar dat kun je wel aan hun overlaten.

 

 

Ontspannen

Nadat iedere vogel is gekeurd, worden de tafels gedekt; de keuring is afgelopen en het is tijd voor de lunch! De keurmeesters en iedereen die geholpen heeft mag aanschuiven; ook ik. Er is een heerlijke erwtensoep gemaakt en Henk blijkt een echte opschepper! Met precisie schept hij in iedere kom evenveel erwtensoep; niet meer, niet minder.

 

 

Er zijn schalen met verschillende soorten brood en beleg. Klasse, goed verzorgd door het cateringteam.

 

 

Even op een stoel staan dan maar en weer wat foto’s maken. De lunch wordt afgesloten met allerlei fruit.

 

 

 

Steentje bijdragen

We mogen als club vandaag ook blij zijn met Meissie, de kleindochter van Rita. Rita moest vandaag op Meissie passen, en dat kwam goed uit. Meissie (groep 8) heeft enorm goed geholpen met diverse klusjes zoals vegen, de afwas doen, de tafel dekken en serveren.

 

 

 

Maar hé, niet alleen zij heeft enorm goed geholpen; iedereen die hier vandaag aanwezig is laat zien wat we met elkaar kunnen bereiken! Een mooie show!

 

O ja, de resultaten en prijswinnaars zijn angstvallig geheim gehouden. Daarvoor moeten we wachten op de opening van show vrijdagavond 24 november 2023!