‘De Vogelvriend Zoetermeer’ behaald zesde plaats op kampioenschappen Zuid-Holland!

De kampioenschappen van Zuid-Holland, ook wel bekend als de Districtsshow van Zuid-Holland, is weer achter de rug. Er deden twee leden van onze vereniging mee met in totaal 12 vogels. In het verenigings-klassement (de hoogste 10 vogels) eindigde onze vereniging met een totaal van 918 punten, als zesde. Niet slecht toch, van de achttien deelnemende verenigingen! Er waren 621 vogels ingeschreven. De show vond plaats in Dirksland en werd gefaciliteerd door de Eerste Flakkeese Vogel Vereniging.  Ik blik terug op mijn deelname.

De voorbereiding

Het is begin November als de inschrijving voor de Districtsshow bijna sluit. Ik besluit 4 kanaries in te schrijven. Waarom 4 kanaries? Nou die kan ik prima zelf dragen (twee kooien in iedere hand) om ze in mijn eentje in te brengen en weer af te halen! Dan heb ik dus geen hulp nodig. Welke er daadwerkelijk gaan bepaal ik later nadat mijn vogels naar de Zoetermeerse show zijn geweest en ik weet welke de beste zijn.

Het inschrijven gaat makkelijk via de website van de Stichting Districtsshow Zuid-Holland (die jaarlijks deze show organiseert). Ik download het inschrijfformulier, vul mijn vogels in, stuur het via email op naar de organisatie en maak het inschrijfgeld over per giro. Een week voor de show krijg ik keurig een enveloppe met de kooikaartjes en de inbreng/afhaal formulieren thuisgestuurd.

 

Het inbrengen

De districtsshow wordt gehouden in het plaatsje Dirksland.
Waar? In Dirksland? Dat blijkt zo’n 80 km vanaf mijn huis te liggen en een uur rijden te zijn. Ja je moet er wel wat voor over hebben. Drie jaar geleden deed ik voor het laatst mee en daarna gooiden Corona en de vogelgriep roet in het eten. Ik doe al jarenlang mee aan de Districtsshow en val vaak in de prijzen. Ik vind het leuk om mijn vogels te meten met anderen uit de provincie.

 

Gelukkig kunnen de vogels tussen 15.00 en 21.00 ingebracht worden. Ik besluit om overdag zo vroeg mogelijk mijn vogels in te brengen. Dan is het nog licht en niet zo druk met deelnemers. Het is woensdag, mijn vrouw gaat gezellig met me mee en is goed gezelschap.

 

Precies om 15.00 uur zijn we er. Een grote loods is omgetoverd tot showruimte waarin de stellingen en leden van de organisatie al staan te wachten op de vogels. Ik lever mijn vogels in. “Nu eerst een bakkie koffie met wat lekkers erbij” zegt mijn echtgenote. Goed idee.

 

Helaas komen we op de terugweg een half uur stil te staan voor een open brug (omdat er langzaam rijdend verkeer door de tunnel was moesten we omrijden over de brug). Na die hobbel te hebben genomen blijkt de Benelux tunnel te zijn afgesloten en moeten we een sluiproute door het Westland nemen. Hoe zat het ook al weer? Oh ja, je moet er wat voor over hebben. Om zes uur, het was inmiddels donker, waren we weer thuis. 

 

Het resultaat

Op zaterdagmiddag gaan we weer op weg naar Dirksland (mijn vrouw gaat weer mee en is ook benieuwd naar de show). Om 14.00 vertrekken we. De reis verloopt voorspoedig en een uurtje later zijn we op de plaats van bestemming. De vogels kunnen om 16.00 uitgekooid worden. Dat geeft ons nog een uurtje om al die mooie vogels te bekijken.

 

Eerst maar eens even kijken wat mijn vogels ‘gedaan‘ hebben. Ik haal ‘mijn’ enveloppe met de resultaten op bij de administratie. De catalogus ziet er mooi en verzorgd uit. Aha, het blijkt dat mijn vogels prijzen hebben gewonnen want er zitten drie medailles in de enveloppe. Ik krijg ook een mooi geplastificeerd certificaat met daarop mijn inzendingen en hun punten en prijzen.

 

Mijn vrouw wil nu eerst een bakkie koffie. Dat blijkt helaas het laatste beetje uit een grote kan te zijn die waarschijnlijk de hele dag al op stond. Zelfs twee zakjes koffiemelkpoeder konden niet veel uitrichten. We durven geen koeken of iets dergelijks meer te bestellen.

 

Oh ja, mijn vogels. Die zitten er keurig verzorgd bij. Op één van mijn kooien hangt een mooi kampioens-rozet. Al mijn prijswinnaars hebben een extra etiketje gekregen waarop o.a. de gewonnen prijs is vermeld.

 

Ik ben benieuwd wat de vogels van Chris van Dam gedaan hebben. Hij doet immers ook mee. Ik zie dat zijn vogels, 8 stuks, hele hoge punten hebben gekregen. Wat een geweldig resultaat! Natuurlijk is hij ook in de prijzen gevallen.

 

Ik loop nog een keer langs de mooiste vogels van de show. Ik bedank enkele leden van het bestuur van de stichting voor de organisatie. Leuk om te horen is dat zij vertellen dat de voorzitter en de commissaris van onze vereniging, Martien en Lauw, ’s ochtends ook een bezoekje aan de show hebben gebracht.

 

Het uitkooien van de vogels verloopt soepel en rustig. Nadat ik mijn vogels terug heb, komen Chris van Dam en zijn vrouw binnenlopen. Ik feliciteer hem met het behaald resultaat. Klasse!

 

De terugreis verloopt voorspoedig en om 17.00 uur ben ik weer thuis, een ervaring rijker. De vogels zitten weer in de vluchten en worden verwend met wat extra krachtvoer.
Ik ben trots op ze!

Chris van Dam doet mee met Elegantparkieten Groen en heeft goud met een stam, goud met een stel en goud en zilver bij de enkelingen.

Leo Rütgers doet mee met kanaries en wint goud en zilver bij de enkelingen Zwart Geel Intensief en zilver met een Zwart Wit Dominant.