Presentatie door Cees Diepstraten

Het is donderdagavond 13 april 2023 als Cees Diepstraten, een welbekend figuur uit de vogelhouderswereld, een presentatie komt geven over het houden van vogels in het algemeen. Bij zijn binnenkomst heeft hij een aantal dozen bij zich. Aangezien ik al eerder een paar presentaties van hem heb gezien, denk dat ik al weet wat er in die dozen zit…..

 

Door: Leo Rütgers.

 

En dan begint Cees met het uitpakken van de dozen. En ja hoor, er komen allemaal flessen, potten zakjes, bussen, en andere verpakkingen uit allemaal gevuld met voedingsstoffen. Binnen de kortste keren staat de hele tafel vol! Deze voedingstoffen hebben allemaal te maken met het voeden van onze vogels. Cees vertelt dat hij vanavond veel van deze voedingstoffen zal bespreken. Moeten we het geven of niet? Maar vooral: waarom!

 

Voor de aanwezigen wordt het een interessante avond want Cees kan goed vertellen en hij weet als voedingsdeskundige dan ook veel van de voedingstoffen, maar het gaat te ver om alles wat hij zegt in dit verslagje op te noemen. Onder andere komen ter sprake: de biotoop van vogels, Exzolt een (nieuw) middel tegen luizen, het gebruik van pepermuntolie om muizen te verdrijven, het belang van een uitgebalanceerde voeding met onder andere boekweit, doperwtjes, gekiemd zaad, eivoer, ei, levertraan, en het nut van silicium (in aardappels) voor sterke veren. Ook het selecteren van broedparen en het gebruik van eucalyptuswater voor het showen van vogels krijgt de aandacht. De aanwezigen stellen veel vragen en krijgen bruikbaar advies. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van hetgeen er vanavond allemaal aan de orde kwam.

 

Cees biedt aan om een aantal documenten waarin hij informatie over een aantal onderwerpen heeft verzameld beschikbaar te stellen aan de vereniging. Die kunnen per email aan de leden verstuurd worden en ik zal kijken of ze ook op de website geplaatst kunnen worden. Dan kan iedereen nog eens rustig de informatie nalezen over hetgeen vanavond ter sprake kwam.

 

Om kwart over tien stopt Cees met de lezing. De voorzitter bedankt Cees namens de aanwezigen voor een interessante avond. Na een applaus te hebben ontvangen stopt Cees alle ‘spullen’ weer terug in de dozen, gaat een ieder weer huiswaarts en wordt het weer rustig in het clubgebouw.